Friday, February 8, 2008

GRE Sample Questions-1

Verbal Section: Analogy

Directions:
Each of the GRE sample analogy questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

Following are some GRE sample analogy questions.

  1. FOOTBALL : GRIDIRON
    1. wrestling : mat
    2. court : tennis
    3. bowling : floor
    4. rugby : arena
    5. baseball : diamond

    Ans :E

  2. EXPURGATE : PASSAGE
    1. abridge : text
    2. filter : water
    3. irritate : wound
    4. burn : book
    5. cancel : plan

    Ans :B

  3. IMPECUNIOUS : HOVEL
    1. progress : prosper
    2. mendicant : evasion
    3. prosperity : poverty
    4. mendacious : cringe
    5. affluent : mansion

    Ans :E

  4. APIARY : BEE
    1. museum : painting
    2. dam : water
    3. arboretum : tree
    4. forum : speech
    5. planetarium : star

    Ans :C

  5. SAND PAPER : ABRASIVE
    1. gasoline : refined
    2. grativity : irritant
    3. polish : floors
    4. acrylic : emulsion
    5. oil : lubricant.

    Ans :E

  6. DIAPHANOUS : CACOPHONOUS
    1. translucent : transparent
    2. transparent : noisy
    3. sheer : opaque
    4. harmonious : discordant
    5. twofold : multiple.

    Ans :B

  7. INFANCY : SENILITY
    1. january : October
    2. incipient : critical
    3. day : night
    4. conclusion : climax
    5. dawn : dusk.

    Ans :E

  8. RIG : CONTEST
    1. solve : conundrum
    2. predict : race
    3. repudiate : thesis
    4. gerrymander : district
    5. incriminate : evidence

    Ans :D

  9. ARBORETUM : TREES
    1. aviary : birds
    2. greenhouse : garden
    3. museum : painters
    4. grove : forest
    5. zoo : range

    Ans :D

  10. BULLET : BARREL
    1. fame : films
    2. train : track
    3. idea : brain
    4. plane : clouds
    5. water : boat

    Ans :B

  11. PARENTHESIS : EXPLANATION
    1. ellipsis : omission
    2. asterisk : exaggeration
    3. synopsis : affectation
    4. apostrophe : annotation
    5. synthesis : interpolation

    Ans : A

  12. CENSUS : POPULATION
    1. manifest : debts
    2. roster : audience
    3. itinerary : journeys
    4. inventory : merchandise
    5. state : incumbents

    Ans : D

  13. STANZA : POEM
    1. mimicry : pantomime
    2. duet : chorus
    3. act : opera
    4. rhyme : verse
    5. pirouette : ballet

    Ans : C

  14. EXHORT : SUGGEST
    1. conspire : plan
    2. tamper : adjust
    3. crave : accept
    4. goad : direct
    5. instruct : teach

    Ans : D

  15. ALACRITY : APATHETIC
    1. compliance : deft
    2. temerity : timid
    3. despotism : arrogant
    4. candor : bungling
    5. tenacity : eager

    Ans :B

  16. FIRE : STORM
    1. whale : minnow
    2. speech : shout
    3. plant : flower
    4. wind : temperature
    5. tornado : hurricane

    Ans :E

  17. COLLUSION : CONSPIRATORS
    1. identification : arbitrators
    2. co-operation : partners
    3. conclusion : messengers
    4. revision : corespondents
    5. attribution : interpreters

    Ans :B

  18. CYNOSURE : BRILLIANT
    1. word : common
    2. student : attentive
    3. rock : large
    4. magnet : attractive
    5. map : legible

    Ans :D

  19. PLEBISCITE : UKASE
    1. lack : abundance
    2. vote : musical instrument
    3. cancel : construct
    4. public : ruler
    5. written : oral

    Ans :D

  20. MENDICANT : IMPECUNIOUS
    1. hat : askew
    2. liar : poor
    3. complainer : petulant
    4. critic : quizzical
    5. philanthrophist : prodigal.

    Ans :C

    1. RELAPSE : CONVALESCENCE
      1. dissonance : harmony
      2. feudalism : industrialization
      3. repetition : monotony
      4. impasse : debate
      5. recidivism : rehavbilitation.

      Ans :E

    2. AMBULATORY : BEDRIDDEN
      1. strong : weak
      2. wheelchair : bed
      3. free : confined
      4. healthy : sick
      5. broken : arm

      Ans :C

    3. SUBPOENA : WITNESS
      1. hire : laborer
      2. tax : worker
      3. elect : officer
      4. suborn : judge
      5. conscript : soldier

      Ans :E

    4. INVINCIBLE : SUBDUED
      1. expensive : bought
      2. inconsistent : expressed
      3. bolted : separated
      4. impervious : damaged
      5. imprudent : enacted

      Ans :D

    5. BURLESQUE : PLAY
      1. operetta : symphony
      2. limerick : sonnet
      3. doggerel : verse
      4. table : narration
      5. sketch : drawing

      Ans :C

    6. GROW : BURGEON
      1. flourish : thrive
      2. transport : enrapture
      3. beat : palpitate
      4. evolve : multiply
      5. wrot : decay

      Ans :C

    7. EXTROVERT : RETICENT
      1. reprobate : humility
      2. strategist : decisiveness
      3. zealot : loyalty
      4. maverick : conformity
      5. renegade : ambition.

      Ans :D

    8. HYGROMETER : BAROMETER
      1. snow : rain
      2. humidity : pressure
      3. water : mercury
      4. temperature : weather
      5. forecast : rain.

      Ans :B

    9. EXEMPTION : EXCLUSIONS
      1. discharge : elimination
      2. debarment : prevention
      3. immunity : isolation
      4. forgive : condone
      5. enclosure : open.

      Ans :C

    10. FEBRILE : ILLNESS
      1. classic : cultivation
      2. delusional : insanity
      3. eccentric : discrimination
      4. tenacious : astonishment
      5. juvenile : maturity.
    11. CONDUIT : WATER
      1. behaviour : liquid
      2. electricity : television
      3. artery : blood
      4. wire : sound
      5. pump : oil.

      Ans :C

    12. BIZARRE : EXOTIC
      1. wild : tame
      2. lively : livid
      3. stage : dancer
      4. commonplace : routine
      5. ordinary : exceptional.

      Ans :D

    13. ENTREPRENEUR : LABORER
      1. mediator : conflict
      2. capitalism : communism
      3. profits : wages
      4. arbitrator : capitalist
      5. moonlighting : worker.

      Ans :C

    14. ANTIMACASSAR : SOFA
      1. picture : frame
      2. rug : floor
      3. pillow : bed
      4. door : window
      5. table : chair.

      Ans :B

    15. NOTABLE : NOTORIOUS
      1. heinous : atrocious
      2. philandering : pleasant
      3. philanthropic : miserly
      4. nefarious : secret
      5. philanthropic : benevolent.

      Ans :E

    16. ANGLE : DEGREE
      1. area : square inch
      2. milk : quart
      3. society : classes
      4. letter : alphabet
      5. time : minutes

      Ans : A

    17. CONFIRMED : INVETERATE
      1. knowledge : supposed
      2. financial : bankrupt
      3. immature : callow
      4. credible : incredible
      5. careful: punishing

      Ans :B

    18. LULLABY : BARCAROLE
      1. birth : marriage
      2. night : morning
      3. cradle : gondola
      4. song : poem
      5. carol : sonneteer

      Ans :C

    19. ZOOLOGY : ANIMALS
      1. ecology : pollution
      2. botany : plants
      3. chemistry : atoms
      4. history : people
      5. mathematics : geometry

      Ans :A

    20. DORY : VAN
      1. dairy : cow
      2. fish : vehicle
      3. freighter : caisson
      4. runners : wheels
      5. danish : Dutch

      Ans : C

No comments:

My Ad

.