Friday, February 8, 2008

GRE Sample Questions-2

Verbal Section: Analogy

  1. BABBLE : TALK
    1. though : blank
    2. look : espy
    3. wink : eye
    4. leer : ogle
    5. simper : smile.

    Ans :E

  2. ALCOVE : RECESS
    1. column : entrance
    2. foundation : building
    3. dome : roof
    4. turret : chimney
    5. foyer : ballroom

    Ans :C

  3. EQUIVOCATE : COMMITMENT
    1. collaborate : falsification
    2. fabricate : explanation
    3. procrastinate : action
    4. expostulate : confusion
    5. implicate : exposition

    Ans :C

  4. MORPHINE : SEDATES
    1. oil : smears
    2. bandage : protects
    3. drug : addicts
    4. liquor : sedates
    5. medicine : soothes

    Ans :D

  5. SAW : CARPENTER
    1. Scissors : tailor
    2. Wagon : farmer
    3. Brush : painter
    4. Typewriter : author
    5. Trowel : bricklayer

    Ans : A

  6. LURK : WAIT
    1. boost : elevate
    2. deplete : drain
    3. abscond : depart
    4. bilk : cheat
    5. topple : stabilize

    Ans : C

  7. ALCHEMY : SCIENCE
    1. nostrum : remedy
    2. sideshow : carnival
    3. ploy : tactic
    4. forgery : imitation
    5. burlesque : comedy

    Ans : A

  8. NEEDLE : KNIT
    1. bait : fish
    2. match : fire
    3. loom : weave
    4. soap : wash
    5. bed : sleep

    Ans : C

  9. PARQUET : WOOD
    1. color : painting
    2. mosaic : glass
    3. potpourri : medley
    4. collage : tapestry
    5. linoleum : marble

    Ans : B

  10. STICKLER : APPROXIMATION
    1. Lluggard : indolence
    2. connoisseur : anachronism
    3. scientist : theorizing
    4. leader : guidance
    5. purist : adulteration

    Ans :E


  1. LOOM : WEAVE
    1. couch : sleep
    2. needle : knit
    3. soap : wash
    4. machine : stitch
    5. bail : fish

    Ans :B

  2. BODY GUARD : PERSON
    1. teacher : pupil
    2. mayor : city
    3. police officer : traffic
    4. soldier : country
    5. secretary : office

    Ans :D

  3. BOUQUET : FLOWERS
    1. corn : husk
    2. woodpile : logs
    3. forest : thicket
    4. mist : fog
    5. drift : snow.

    Ans :B

  4. TRIANGLE : QUADRILATERAL
    1. rectangle : octagon
    2. cone : cube
    3. pentagon : hexagon
    4. plane : solid
    5. regular : symmetrical.

    Ans :C

  5. SARTORIAL : TAILOR
    1. thespian : designer
    2. rhetorical : questioner
    3. pictorial : musician
    4. histrionic : singer
    5. terpsichorear : dancer.

    Ans :E

  6. NECROMANCY : GHOSTS
    1. magic : legerdemain
    2. alchemy : gold
    3. sorcery : spirits
    4. fortune_telling : gypsies
    5. romance : stories.

    Ans :C

  7. DRUM : TYMPANI
    1. piano : orchestra
    2. cornet : percussion
    3. stick : baton
    4. violin : viola
    5. oboe : woodwind.

    Ans :E

  8. MUFFLE : SOUND
    1. conceal : secret
    2. assuage : grief
    3. maul : object
    4. extract : flavor
    5. endure : agony

    Ans :B

  9. CENSORSHIP : INFORMATION
    1. cultivation : erosion
    2. philanthropy : generosity
    3. frugality : constraint
    4. sampling : measurement
    5. sanitation : disease

    Ans :E

  10. DUPLICATE : ALTER
    1. greet : ignore
    2. exchange : return
    3. shake : stabilize
    4. stretch : shrink
    5. eradicate : implicate

    Ans :D


  1. HYPOTHESIS : EXPERIMENTATION
    1. reality : fantasy
    2. opinion : debate
    3. film : camera
    4. predication : conclusion
    5. science : success

    Ans :B

  2. TANGO : DANCE
    1. stanza : line
    2. tonality : instrumentation
    3. arabesque : theme
    4. rhyme : pattern
    5. elegy : poem

    Ans :E

  3. CHRONOMETER : SUNDIAL
    1. measurement : visibility
    2. chronology : analogy
    3. computer : abacus
    4. watch : ray
    5. reduction : enlargement

    Ans :C

  4. VINDICATE : REPREHENSIBLE.
    1. sad : sorrow
    2. bitter : sad
    3. mild : serious
    4. solid : porous
    5. vivid : obsequious.

    Ans :C

  5. TERMAGANT : SHREW
    1. virago : harpy
    2. anteater : mouse
    3. supporter : nag
    4. single : married
    5. male : female.

    Ans :A

  6. DEBATER : LARYNGITIS
    1. pedestrian : lameness
    2. actor : aplause
    3. doctor : diagnosis
    4. swimmer : wet
    5. writer : paper

    Ans :A

  7. INKBLOT : EYECHART
    1. oculist : ophthalmologist
    2. blotter : spectacles
    3. psychiatrist : optometrist
    4. physician : specialist
    5. blurs : letters

    Ans :C

  8. LIGNEOUS : WOOD
    1. cellular : microbe
    2. nautical : water
    3. igneous : rock
    4. osseous : bone
    5. fossilized : plant

    Ans :D

  9. SHRINE : PILGRIM
    1. defeat : loser
    2. peak : climber
    3. rescue : danger
    4. election : contestant
    5. direction : driver.

    Ans :B

  10. LIQUEFY : PETRIFY
    1. cash in : strengthen
    2. insolvent : bankrupt
    3. water : stone
    4. soften : frighten
    5. solvent : rich

    Ans :C


  1. APOSTATE : RELIGION
    1. traitor : country
    2. renegade : Indian
    3. loyal : faith
    4. vital : church
    5. diloyal : colonies.

    Ans :A

  2. RIVAL : COMPETITION
    1. litigant : morality
    2. maverick : co-operation
    3. mentor : praise
    4. sycophant : flattery
    5. medicant : confusion.

    Ans :D

  3. SPIKE : TACK
    1. bullet : wound
    2. knife : cut
    3. arrow : bow
    4. spear : dart
    5. pin : needle

    Ans :D

  4. INIQUITOUS : DISOBEDIENT
    1. adult : child
    2. hostile : cool
    3. quiescent : lethargic
    4. inflammable : flammable
    5. inequitable : equitable

    Ans :B

  5. BALEFUL : MENACE
    1. brusque : retort
    2. competent : achievement
    3. placid : boredom
    4. flirtatious : affection
    5. solicitous : concern

    Ans :E

  6. FIRM : INTRANSIGHT
    1. faithful : resolute
    2. improvident : industrious
    3. vague : inattentive
    4. concerned : obsessed
    5. malleable : tractable

    Ans :D

  7. EPAULET : SHOULDER
    1. medal : chest
    2. decoration : uniform
    3. knapsack : back
    4. sword : scabbard
    5. sash : window

    Ans :A

  8. ANACHRONISM : CHRONOLOGY
    1. tradition : custom
    2. variations : incongruity
    3. fallacy : logic
    4. archetype : paradigm
    5. debauchery : appetites

    Ans :C

  9. DETRITUS : GLACIERS
    1. thaw : cold
    2. snow : icebergs
    3. sediment : bottom
    4. silt : rivers
    5. dregs : society

    Ans :D

  10. OUTSKIRTS : TOWN
    1. water : goblet
    2. margin : page
    3. rung : ladder
    4. hangar : airplane
    5. trunk : tree

    Ans :B


  1. HOAX : DECEIVE
    1. gimmick : wheedle
    2. filibuster : delay
    3. boast : cajole
    4. lottery : disburse
    5. scandal : vilify

    Ans :B

  2. DISAPPROBATION : CONDEMN
    1. calumny : eulogise
    2. enigma : enlighter
    3. fallacy : diseminate
    4. exhortation : urge
    5. solvency : deploy.

    Ans :D

  3. GEM : TURQUOISE
    1. lettuce : green
    2. pear : orange
    3. stone : magnetta
    4. vine : cherry
    5. flower : violet.

    Ans :E

  4. WINE : GRAPES
    1. liquor : intoxicating
    2. whiskey : hops
    3. champagne : raisins
    4. vodka : potatoes
    5. vineyard : winery.

    Ans :D

  5. DEBATE : FORENSIC
    1. concerto : harmonizing
    2. drama : histrionic
    3. opera : spoken
    4. argument : domestic
    5. novel : original.

    Ans :B

  6. NOISOME : GARBAGE
    1. heavy : metal
    2. warmth : snow
    3. fragrant : incense
    4. liquid : perfume
    5. loud : music.

    Ans :C

No comments:

My Ad

.